Заупокійне поминання

Просимо долучитися до молитов за упокій загиблих воїнів АТО

Стрітення Господнє

14-02-2016, 15:10

Улюблені в Господі брати та сестри!

Свято Стрітення – це свято зустрічей. Їх багато можна вбачати в цій події. Зустріч праведного Семена з Господом, людини з Богом, Старого Заповіту з Новим, зими з весною. Але я хотів би зосередити вашу увагу на одній – на зустрічі Господа нашого Ісуса Христа і старця Семена.

Церква свята зберігає передання, що праведний Семен був в числі тих сімдесяти вчених – перекладачів, які ще в 271 році до Різдва Христового, на бажання єгипетського царя Птоломея Філадельфа, перекладали книги Св. Письма з гебрайської мови на грецьку. Коли він читав слова Пророка Ісаї: " Ось Діва в утробі зачне і породить сина” ( Іс.7:14 ),- він дуже здивувався, як це Діва, що не має мужа, може родити, та хотів викреслити слово "діва” і замінити його словом "жінка”. Але в ту ж мить з`явився йому ангел Божий, що затримав його руку і сказав: " Май віру до написаних слів, і ось тобі знак – ти не помреш до того часу, доки своїми очима не побачиш народженого від Діви Чистої – Спасителя світу ”.

І так минали довгі, довгі роки, а праведний Семен все очікував сповнення обітниці, сповіщеної йому ангелом. Він щоденно відвідував храм Єрусалимський. І коли, врешті, одного довгоочікуваного дня Богомладенця Ісуса принесли до храму, то праведний Семен, по натхненню від Духа Святого, пізнав довгоочікуваного Месію – Христа Господнього.

З найбільшою любов`ю і побожністю прийняв він на свої старечі руки Дитину Христа, поблагословив та, радіючи тим, що Господь вже відпустив його зі світу дочасного, він промовив: " Нині відпускаєш раба Твого, Владико, по слову Твоєму, зі спокоєм, бо бачили очі мої спасіння Твоє, що Ти наготовив перед лицем усіх людей, світ на просвіту невірних і славу народу Твого – Ізраїля ".

Праведний Семен сподобився великої ласки від Господа, бо він не тільки зустрів Сина Божого в храмі, але бачив Його своїми очима та носив Його на своїх руках. Чи можливо нам, улюблені брати і сестри, уподобитися до праведного Семена, щоб ще в дочасному житті наблизитися до Господа та зустріти Його?

Найкращу відповідь на це питання дає нам Слово Боже: "Ось, стою під дверима і стукаю, коли хто почує Мій голос, і двері відчинить, то увійду до нього, і вечерятиму з ним, а він зі Мною” ( Апок.3:20 ). Господь близько біля кожного із нас, Господь стоїть при дверях нашої душі і стукає до нас! Але запитаймо самі себе – чи чуємо ми Його голос, чи завжди готові відчинити Йому ці двері, щоб належно зустріти Господа та постійно бути з Ним?!

На жаль, ми щільно замикаємо двері душі своєї, бо земні, скороминучі справи, пристрасті і побажання заглушують всі почування та придавлюють всі вищі пориви нашої душі. Щоб побачити Господа, подібно праведному Семену, очима своєї душі, необхідно виконувати волю Божу через додержування Його святих заповідей.

Коли побачимо голодуючого або спраглого, поспішімо не гаючи часу, з допомогою. Коли зустрінемо не маючого одежі, що не може прикрити наготи тіла свого, то нехай не обійдеться без нашої допомоги. Коли довідаємось про хворого, чи ув`язненого, то відвідаймо і теплим словом розвеселімо його. Словом, коли ми зустрінемо ближнього в будь-якому горі, нещасті, чи навіть потребі, а були б в стані допомогти йому, то не будьмо байдужі, не мудруймо лукаво, а стараймося вчинити будь-що добре для ближнього, щоб в лиці його вчинити це для Самого Господа Бога: "Істинно кажу вам: коли ви вчинили це одному з цих найменших братів Моїх, то Мені вчинили” ( Мф. 25:40 ). З цього ми ясно бачимо, що через добрі діла ми можемо наблизитися до Господа та усім єством відчути близькість Його.

То ж, за молитвами Пресвятої Владичиці нашої Богородиці, сподоби нас, Господи, ще в житті дочасному наблизитися до Тебе, а в житті вічному завжди з Тобою бути та оглядати невимовну красу Лиця Твого. Амінь.

о.Іоанн

Адміністратор
731

comments powered by HyperComments