Собор арх.Михаїла та інших небесних сил безплотних

21-11-2016, 15:37

Слово в день арх.Михаїла та інших небесних сил безплотних

   В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

   Сьогодні, дорогі брати і сестри, ми прославляємо Архістратига Божого Михаїла і незліченний сонм ангелів Божих. Це велике свято для всієї Православної Церкви, для кожного з нас, хто сьогодні не сидить вдома, а прийшов в святі храми, щоб воздати їм хвалу.

   Небо і земля поєднуються кожної служби, ангели і архангели знаходяться в кожному храмі, вони співають разом з нами за богослужінням, возносять наші молитви до престолу Царя слави, воздаючи Йому хвалу.

   Священне Писання показує нам роль ангелів в житті людського роду, в справі нашого з вами спасіння. Згадаймо подію Благовіщення, коли ніхто інший, як сам архангел Гавриїл сповіщає Діві Марії, що вона благодатна і зачне Сина, і народить Його від Духа Святого та дасть йому ім'я Іісус і Він спасе людей Своїх від гріхів їх. Далі приходить час, Пресвята Богородиця народжує і, посеред поля, де були пастухи, з'являються ангели, які співають "Слава в вышних Богу и на земли мир в человецех благоволение!" і ці ангели пастухам сповіщають велику радість, що народився нині Христос-Господь у Віфліємі. Далі ми знаємо, що нечестивий царь Ірод шукав немовля Іісуса, щоб вбити його, і ангел багаторазово з'являється Марії та Іосифу застерігаючи їх, і каже "Вставайте, беріть дитя і біжіть в Єгипет, тому що Ірод-царь задумав погубити його". Потім Ірод помирає, знову являється увісні ангел Іосифу і каже: "Вставай, бери дитя своє, тому що помер той, хто хотів погубити його". Потім Іісус зростає, виходить на проповідь, йде в пустелю, де, як ми знаємо ангели служили Йому. 

   В своїх притчах Христос також багато говорить про ангелів Божих. Наприклад, притча про багача і лазаря, коли помер багатий і похоронили його, а помер бідний і ангели віднесли його на лоно Авраама. Також Господь говорить притчу про плевели і пшеницю, і каже, що ангели Божі будуть виривати плевели з землі і відділяти їх від пшениці, тобто розділяти праведних і нечестивих. Також Він говорить, що "Хто посоромиться мене і слів моїх, в роді цьому прелюбодійному і грішному, того і Син Людський посоромиться, коли прийде у Славі Отця Свого з ангелами святими". Потім, коли до Іісуса підійшли саддукеї, які не вірили у воскресіння, спокушаючи Його, запитали: "Ось одна жінка, 7 разів була заміжня, коли ж воскреснуть мертві, хто буде чоловіком її?". А Христос відповідає: "Ви помиляєтесь, бо не знаєте ні Писання, ні сили Божої, тому що після воскресіння ніхто не буде одружуватися і виходити заміж, люди будуть подібні ангелам і будуть синами воскресіння", тобто Христос каже, що людина буде зовсім іншою, подібною ангелам Божим. Ангели Божі, як бачимо, постійно присутні в промовах Іісуса Христа.

   Ми чули щойно з Євангелія, апостоли підійшли до Іісуса і сказали: "Господи, навіть біси підкоряються нам", а  Христос каже: "Я бачив сатану, який як блискавка впав з неба, не радійте, що біси підкоряються вам, а радійте, що імена ваші написані на небесах". Тут Христос говорить про інших ангелів, злих та гордих, які не захотіли воздавати славу Господу та смирятись перед ним, вони захотіли славу собі, затьмарились, і сьогодні вони бажають нам зла, завидують нам, тому що ми, грішні люди, можемо зайняти їхні місця на небесах. Тому вони всіляко намагаються зробити так, щоб ми не наслідували вічне царство, яке назавжди загубили горді духи. Вони ненавидять нас як всяка горда людина, яка завидує та ненавидить людину що краща за неї, яка отримує від Бога милість та допомогу.

   Пізніше, коли люди розіп'яли Христа, положили в гроб, прийшли жінки мироносиці, які купили дорогоцінні масла, щоб воздати останню почесть Господу нашому і помазати Його тіло, але прийшовши, вони побачили ангела, який, як написано, був вдягнутий "во одежду белу" і вони "ужасошася". Але ангел говорить: "Что ищите назарянина распятого? Несть зде, но воскрес! Идите в Галилею, скажите Петру и другим; Он предваряет вас в Галилее, там его обрящете". Потім Христос являється живий і ангели Божі служать Йому. Він на Єлеонській горі через 40 днів возноситься повільно на небо, при своїх учнях, ті дивляються в гору за ним, Христос благословляє їх та весь світ і зникає з очей апостолів, але з'являються два ангела, які сповіщають їм: "Мужі галілейскі! Що ви стоїте і дивитесь на небо? Цей Іісус так само як вознісся, прийде з небес на землю щоб судити цей світ. Ви ж, йдіть в Єрусалим, як сказав Вам Господь, і чекайте там, допоки Дух Святий не зійде на вас."

   Ангели супроводжуть всякі події Священної історії, постійно являються співучасниками. Вони захищають тих, хто заслуговує захисту, вони карають тих, хто заслуговує покарання. Пророк Ісайя описує, як Ангел Божий знищив одним помахом десятки тисяч асирійських воїнів, захищаючи народ Божий. Також ми пам'ятаємо повеління Боже Моісею, щоб народ єврейський помазав косяки дверей кров'ю пасхального агнця в цю ніч, щоб ангел смерті не заходив в ті будинки. І за ніч пройшов ангел смерті і знищив всіх дітей єгиптян по повелінню Божому. Тому ангели Божі не лише захищають, але, вони й карателі і знищувачі. Скаже Господь ангелу покарати - він покарає, абсолютно не сумніваючись ні в чому, а лише підкоряючись волі Божій. Бог довго терпить, він милосердний, але боляче б'є, якщо ми цього заслуговуємо. І більше того, кожного з нас є за що карати, але Господь милостивий, Він терпить, Він чекає нашого виправлення.

   Літургія, яку ми з вами звершуємо, не спроста іменується Божественною. Це не лише земне богослужіння, це богослужіння небесне. Одкровення Іоанна Богослова описує небесний Рай як літургію, де постійно рухаються ангели і звершуються літургійні дії: вони кладуть земні поклони. Там, на небі, летить ангел і в руках несе вічне Євангеліє. Щось подібне до входу на нашій з вами літургії, коли священник виносить перед собою святу книгу. Також одкровення Іоанна говорить нам, що ангели Божі кидають на жертовник ладан, що символізує собою молитву святих. Небесні сили там співають "аллілуйя", яке і ми щойно співали. Саме "аллілуйя", єврейське слово, яке означає "хваліть Господа". Ми навіть не перекладаємо це слово, тому що ангели співали саме на єврейській "аллілуйя". Ми також співаємо ангельський пісноспів "Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Бессмертый", але добавляємо ще "Помилуй нас", так як ангели цього не добавляють, тому що їх немає за що милувати. Згадаймо пісноспів "Богородице Дево радуйся", і цей пісноспів приніс нам архангел Гавриїл, коли сповістив Богородиці благу звістку: "Радуйся благодатная, Господь с тобою, благословенна ты в женах и благословен плод чрева твоего". Співаючи "Иже Херувимы" ми співаємо, що ми, подібно херувимам, співаємо трисвяту піснь, відкладаючи всяке життєве піклування. На Євхаристичному каноні ми співаємо з вами "Свят, Свят, Свят, Господь Саваоф, исполнь небо и земля славы Твоея" - слова серафимів, які чув пророк Ісайя.

   Ангели Божі готові нас захищати, лише нам потрібно бути достойними цього і любити Бога всією душею своєю. Не прогнівляймо ж Господа нашого! Біймось Суда Божого, виправляймо життя своє вже сьогодні, щоб нам бути достойними захисту ангельских сил, біймось небесних сил безплотних, біймось Творця нашого, якому слава на віки віків! Амінь! 


Адміністратор
634

comments powered by HyperComments