Неділя 25-та після П'ятдесятниці

10-12-2016, 22:39

     Слово в неділю 25-ту після П'ятдесятниці

   В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!  

   У сьогоднішній недільний день, брати і сестри, Свята Церква знову свідчить нам про чудо, яке колись звершив Господь і Бог наш Ісус Христос. Як про це розповідає апостол і євангеліст Лука, одного разу Господь у суботу, проповідуючи в синагозі, побачив жінку, яка страждала протягом вісімнадцяти років. Господь покликав до себе жінку, поклавши на неї руки, зцілив її. Начальник синагоги, «обурюючись, ... сказав до народу: Є шість днів, в які маєте працювати; приходьте тоді зцілюватися, а не в день суботній» (Лк. 13,14). Тоді Господь сказав йому у відповідь: «Лицеміре! не відв'язує кожен із вас свого вола чи осла від ясел у суботу, і не веде пити? Оцю дочку Авраамову, яку сатана зв'язав на вісімнадцять років, чи не належить звільнити від цього ярма у день суботній? »(Ст.15-16)

   На перший погляд, начальник синагоги, напевно, не випадково, засуджуючи вчинок Христа, каже, що не потрібно чинити цього дива в суботу, бо для цього існують інші дні неділі. Субота для іудеїв була днем спокою, і цей спокій вони здійснювали по заповіді. Четверта заповідь Декалогу пророка Мойсея говорить: «Пам'ятай день суботній, щоб святити його, шість днів працюй і роби всю працю свою, а день сьомий - субота Господу Богу твоєму» (Вих. 20,10).  Але ми чуємо, що Господь, звертаючись до нього, називає його «лицеміром». Мимоволі виникає запитання: чому Господь називає начальника синагоги «лицеміром», адже кому, як не начальнику синагоги, необхідно було стежити за точним і неухильним виконанням Божественної заповіді? Лицеміром цей чоловік названий тому, що за зовнішнім виконанням «букви закону», на жаль, він забув про головне. Ця біда, а я не випадково вжив саме це слово БІДА, стосується і всіх нас сьогодні.

   І ми часом за зовнішнім не вбачаємо головного, не вбачаємо внутрішньої суті; того, що ми повинні виконувати. Мені часто доводиться приймати сповідь у наших парафіян.

   І відчуваєш, як за другорядним, та чи інша людина не хоче побачити головного. Іноді кажуть: «Ось оскоромився: у середу та п'ятницю соняшникову олію їв». Здавалося б, який «великий» гріх зробив! Або запитують, а чи можна сидіти, читаючи Євангеліє? Звичайно, брати і сестри, можуть бути, для когось це дуже важливі питання, але вся наша проблема полягає в тому, що за зовнішнім ми не бачимо головного. А головне для людини - богоуподібнення. Господь прийшов на землю, щоб, ставши людиною, зробити нас богами по благодаті. Цього свого головного призначення ми часом не розуміємо і не замислюємося над ним. Ми говоримо, що оскоромилися в середу, з'ївши рослинне масло, а при цьому забуваємо, що в ту ж середу або в піст засуджуємо ближніх, робимо зло людям, забуваючи, що Бог є любов, а тому, тільки любов має бути  в нашому житті , а не ненависть, злість, заздрість, роздратування. За відсутність любові нас буде судити Господь, а не за рослинне масло, яке ми з'їли або не з'їли в середу або п'ятницю. Господь нас не буде судити за те, що, маючи хворі ноги, ми сидячи читали Святе Письмо, а буде судити нас за те, чи дотримувались ми у своєму житті  Христових Заповідей. Задумаймося над цими словами. Ось і зараз всі ми переживаємо дні Різдвяного посту. Звичайно, може бути, ще не настільки довгий час триває цей піст. Ще цілий місяць до світлого свята Різдва Христового, і, напевно, ще є час для принесення плодів поста. Але давайте запитаємо самих себе: що змінилося за ці дні в моєму житті? Чи став я кращим? Чи став я добрішим? Чи дійсно я прагну стриматися від усякого зла і гріха або, як жив до поста, так живу і сьогодні? Можна з упевненістю сказати: єдине, що змінилося у нас, - м'ясо і молоко не їмо в ці дні. А решта - все те ж саме. Ось і виходить, брати і сестри, що зовнішнє-то ми дотримуємо, а ось внутрішнє зрозуміти не хочемо. Ми забуваємо, що піст для нас не самоціль, піст - лише тільки допоміжний засіб для того, щоб кожен зміг у ці дні, в цей невеликий період нашого життя звернутися до Христа і докласти всіх зусиль для того, щоб Господь був у нашому серці. А тому, чи не до нас відносяться слова, з якими Господь звертається до начальника синагоги? Він називає цю людину «лицеміром». Щоб зрозуміти, що таке лицемірство, я хочу привести зараз слова одного з святителів нашої Церкви, сповідника ХХ століття, архієпископа Луки Войно-Ясенецького. Він, розмірковуючи про лицемірство, говорить: «Лицемірство - це те, що властиво дуже багатьом із нас. Лицемір - це той, хто видає себе не за того, який він є насправді. Лицемір - це той, хто носить маску благочестя, будучи в душі своїй позбавленим всякого благочестя. Лицемір - це той, хто виражає любов і вірність своєму ближньому, говорить йому добрі, хороші, улесливі слова, а в душі своїй таїть ненависть до нього». З усього сказаного, брати і сестри, можна зробити простий висновок: лицемірство - це невідповідність між зовнішнім виглядом і внутрішнім змістом. Я зараз згадую слова одного лаврського архімандрита. Він одного разу сказав: «Одягається у все чорне, і чотки на руці, як колесо, крутяться, а зла як собака». І це було сказано чітко , в самісіньке око. Не дай Бог нам, дорогі брати і сестри, уподібнитися цим людям. Не в цьому наше призначення. Слава Богу, багато хто з нас, дійсно, відкладаючи всі свої домашні справи, поспішають у недільні та святкові дні в наші святі православні храми. Відрадно, коли багато людей збирається в храм на те або інше свято. Але саме тоді, коли нас збирається дуже багато під куполами наших святих храмів, саме тоді, на жаль, негативні моменти мають місце серед нас. Не наша зовнішня присутність має бути на святі, а присутність свята всередині нас! І тому, коли нас збирається на свято дуже багато, власне тоді, найчастіше можна бачити, або чути, як в нас починає рости роздратування, осудження, незадоволення - Чому такі храми тісні? Чому в них так душно? Чому вентиляція відсутня? Чому мені тут лавку або стільчик не поставили? Ось ці думки лукаві, а не молитва, - у нас постійно в свідомості, а значить - і в нашому серці. Тільки одне роздратування, невдоволення, нарікання по відношенню до всіх і по відношенню навіть до Самого Бога. Здавалося б, прийшли в храм щоб виконати заповідь Божоу, а замість цього – зовнішньо начеб то  виконали, а чи отримали користь для самих себе? Тут питання…. Повірте, брати і сестри, було б менше гріха, якщо така людина взагалі б в храм не ходила. Ні, я не хочу закликати вас до того, щоб залишатися вдома у святкові дні. Я кажу зовсім про інше: якщо ми прийшли в недільні та святкові дні на богослужіння, давайте будемо пам'ятати про головне: заради чого ми прийшли в храм Божий? З якою метою? Для того, щоб побурчати? Щоб посваритися? Щоб ображатися на всіх? Чи для того, щоб дати можливість відкритися моєму серцю і щоб у це серце, очищене в Таїнстві покаяння, увійшов Господь і Спаситель наш Іісус Христос? Ось заради чого ми повинні приходити в храми Божі.

   Ось цей урок, на який я хотів би звернути вашу увагу. Не будемо уподібнюватися лицемірам, а виконуючи зовнішні приписи, будемо пам'ятати про наше головне покликання. Я ще і ще повторюю: головне наше призначення полягає в нашому обоженні. Всі ми, без винятку, повинні стати святими. Я не обмовився, брати і сестри. Так, дійсно, наше з вами призначення полягає в тому, щоб ми стали святими. Про це говорить Сам Господь: «Будьте святі» (Лев. 11,44), а в іншому місці Він каже: «Будьте досконалі, як досконалий Отець Мій Небесний» (Мф. 5,48). Ось в чому полягає наше призначення. А все інше: і піст, і молитва, і свічки, і жертви, - все це є лише тільки допоміжними умовами для того, щоб кожен з нас був святим. І тут дуже важливо знову звернутися до тієї жінки, яку зцілив Господь і Спаситель наш Ісус Христос. Як ми пам'ятаємо, вона була зігнута, тобто як би зігнута до землі. Ми також страждаємо цією недугою, тому що та важкість гріхів, яку ми несемо в своєму земному житті, тисне і тисне на нас, все нижче і нижче пригинаючи нас до цієї землі. Але будемо пам'ятати, що з допомогою Божою ми можемо отримати зцілення від цієї страшної недуги - зцілення від наших гріхів. А тому, саме зараз, у ці дні Різдвяного посту, поспішімо всі на сповідь, поспішімо, щоб очиститися нам від  наших пристрастей, від наших гріхів. І, очистившись, ми отримаємо зцілення, як отримала його ця скорчена жінка. Амінь.


Адміністратор
322

comments powered by HyperComments