Неділя перед Різдвом Христовим

1-01-2017, 16:18

Слово в неділю перед Різдвом Христовим

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

   Дорогі брати і сестри! Щойно ми чули Євангеліє від Матвія, а саме родовід Іісуса Христа, свідчення про Його походження від Авраама та Давида, а отже мова йтиме не про небесне народження, а про народження земне, яке мало велику кількість свідків. 

   Починаючи своє повіствування, євангелист Матвій пише: "Книга родства Иисуса Христа, Сына Давидова, Сына Авраамля". Чому Давид, який займає сторінки історії значно пізніше Авраама, згадується євангелистом на першому місці? Давид, в силу славетності своїх діянь був у всіх на слуху, не кажучи вже й про час, що його постать діяла значно пізніше часів Авраама. Обітниця про народження з їхнього роду Месії була дана їм обом, але про обітницю, яка була дана Аврааму говорили мало, тому що вона була древньою, а ось про обітницю Давиду іудеї пам'ятали, і цей факт підтверджують слова іудеїв з Євангелія від Іоанна: чи не "сказано в Писанні, що Христос прийде з роду Давида та з Віфлієма, з того місця, звідки був Давид?" (Ін.7:42). Тому ніхто не називав Його сином Авраамовим, а Давидовим, так як по знатності свого царювання Давид був в пам'яті всіх.

   Але виникає запитання: як Христос може походити навіть і від згаданого Давида, коли Він народився лише від однієї жінки, без участі чоловіка? Чи можливо десь описаний родовід Марії? Ні, але у нас є свідчення про те, що Марія походила з дому Давида: Бог говорить архангелу Гавриїлу йди "до Діви, що заручена чоловіку з іменем Йосиф, з дому Давида" (Лк.1:27). Існував закон, за яким можна було брати дружиною собі лише зі свого коліна, тому і Йосиф і Марія були з коліна Давида.

   Загалом, сказавши, що Іісус Христос з роду Давида і Авраама, та далі показавши весь родовід, євангелист Матвій показав, що підтвердились слова пророків, що Месія народиться з роду Давида. Підтверджується те, що Він, Христос, являється істинним Месією, а не самозванцем, яких і на той час і завжди вдосталь. Скільки сьогодні людей об'являють себе месією? скільки сект створюється? сотні, тисячі, і все для того, щоб ввести людей в оману. Ці лжемесії говорять, що вони володіють істиною, що хто з ними, той спасенний, але це жахлива неправда, адже ними керує сам диявол, щоб якомога більше людей відвести від справжньої істини, нашого Господа Іісуса Христа. 

   Церква Христова - це не місце спасенних, це місце тих, хто спасається, ось в чому наша відмінність від самозванців, які переконують, що лише вступивши в їхню спільноту, людина вже спаслась. Церква Христова - Церква тих, що приносить каяття за свої гріхи, це Церква, в якій люди стають святими через життя по Євангелію, Церква Христова - це Церква всіх християн, і що живуть, і що упокоїлись, і тих, що стали святими, тому вона й унікальна, адже   вона є Церквою небесною і земною, які разом возносять свої молитви до престолу Всевишнього Бога. І кожен член цієї істинної Церкви має неабияке значення, адже і після смерті, людина не перестає бути її членом. 

   Сьогодні, чуючи з Євангелія родовід Іісуса Христа, ми чуємо підтвердження обітниць, адже прийшов Спаситель світу, здолав смерть, воскрес, вознісся і сів одесную Отця, послав Духа Святого, а також заснував Церкву, в яку ми входимо через Святе Хрещення. Саме це Таїнство робить нас Христовими, через нього ми усиновляємось Богу і маємо змогу долучитись до Його Божественного Світла. Усиновившись Богу, Він дає нам долучатись до Нього через Євхаристію, саме так ми з'єднюємось з нашим Спасителем, Господом Іісусом Христом, з'єднюємось з Богом. В Євхаристії всі ми, християни, стаємо спорідненими один з одним, але водночас, кожен з нас дорогоцінний в очах Божих по-своєму, ми єдині, але ми й не змішуємось, саме тому на Божественній літургії кожен православний християнин поминається окремо за іменем.

   Христос, через хрещення усиновивши нас, чекає від нас дієвого життя християнина. Прийняти хрещення - це не просто тричі окунутись в воду, це не традиція, це нове життя, це відповідальність. Апостол Павло, будучи язичником, будучи людиною, яка гнала християн, змінюється завдяки зустрічі з Богом дорогою в Дамаск. Пізніше він приймає хрещення і розповсюджує його по Малій Азії та Італії. Він виконує свій обов'язок християнина - свідчити про Господа Іісуса Христа. 

   Кожен з нас, прийнявши святе хрещення, повинен продовжувати справу перших християн, які своїми діяннями дивували оточуючих іудеїв і язичників. Вони проявляли справжні християнські чесноти, чим свідчили про Христа, який закликав до мирного та доброчесного життя.

   Почувши сьогодні родовід Іісуса Христа, не будемо забувати, що і ми належимо до цього родоводу по усиновленню, по дарованій нам благодаті Божій в таїнстві хрещення. Будемо ж проживати життя достойне, щоб нам бути в переліку тих імен, які, як гілки приєднані до істинної лози, адже сам Христос каже: "Я есть лоза, а вы ветви" (Ін.15:1), щоб і ми, удосконалившись,  могли сказати слова апостола Павла: "Вже не я живу, але живе в мені Христос" (Гал.2:20). Амінь.


Адміністратор
335

comments powered by HyperComments