Слово в день Престольного свята (нижнього храму) на честь свт.Миколая Чудотворця (+ ФОТО)

22-05-2017, 23:54

    В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

    Всіх вас, дорогі брати і сестри, вітаю з сьогоднішнім дійсно добрим днем, з Престольним святом, із торжеством на честь святителя Миколая Чудотворця!

    У день святого Миколая в храмах завжди багато людей. Саме в цей день чомусь всі приходять в храм. Приходять не просто так, а зі словами подяки і молитви, для того, щоб втішити серце тією радістю, яка в це свято наповнює душу православного християнина. Чому нам важливо саме в цей день бути в храмі, молитися? Тому що нам дуже не вистачає того, що своїм життям явив святитель Миколай Чудотворець.

    Ким він був? Єпископом на задвірках Візантійської імперії. Мир Лікійський - це не найбільше місто. Святитель Миколай не був найзнаменитішим єпископом, він не очолював ніяку богословську школу, не був творцем багатьох творів, як Василій Великий або Іоанн Златоуст, він не залишив після себе такої книжкової спадщини, як святитель Григорій Богослов. Він був єпископом в невеличкому місті. Але сила його любові була настільки величезною, стільки людей встигло відчути її на собі, в стількох серцях про неї збереглася пам'ять, що його ім'я стало вище тих великих учителів і святителів, яких пам'ятають і шанують.

    Він не був місіонером, подібно  рівноапостольним Кирилу і Мефодію, князю Володимиру, княгині Ользі і рівноапостольної Ніни йшов кудись до поган проповідувати про Христа. Але людей до Бога він привів не менше, а може бути, і більше них - своїм добрим серцем і добрими справами, своєю сильною молитвою. Він чудовий своєю любов'ю і добротою, яких нам дуже не вистачає в нашому звичайному житті.

    Нам дуже хочеться, щоб хтось поруч з нами був такий же добрий, як святитель Миколай Чудотворець, щоб ми в своєму житті зустріли людину, серце якої було б так само сповнено любові і співчуття, як у цього великого угодника Божого. У день пам'яті святителя Миколая прийнято дарувати один одному подарунки, особливо дітям. Чому? Тому що люди в цьому хочуть бути на нього схожими, йому наслідувати. Він завжди щось людям дарував. Сама присутність його була великим подарунком.

    Є одна річ, над якою нам треба задуматися. Ми чекаємо, щоб хтось добрий був поруч з нами, щоб хтось нам подарував свої любов, співчуття, поблажливість - адже подарунки можуть бути не тільки матеріальними і вимірюються не тільки грошима. Кожен з нас саме в цей день повинен себе запитати про інше: а я для когось став тією доброю людиною, поряд з якою добре? Я когось люблю крім себе або більше, ніж себе? Хтось отримує від мене подарунки - мова йде не про матеріальні засоби. Нам не важко буває подарувати гроші або квіти. Подарувати шматочок свого серця, подарувати доброту, любов - набагато складніше. Але це цінується набагато вище.

    Кожен з нас повинен запитати себе в цей день: а хто від мене отримує такі подарунки хоча б раз на рік, в такий день, як сьогодні? Чи можемо ми очікувати від когось добро, любов, щирість, але при цьому не проявляти цих якостей по відношенню до тих людей, які знаходяться поруч з нами, і не тільки поруч? «Якщо любите люблячих вас, яка вам за те користь?» (Лк. 6:32). Якщо ми любимо тільки своїх дітей або батьків, своїх братів і сестер, родичів по плоті або тих, кого ми вже давно називаємо друзями, - цього недостатньо для того, щоб серце зазнало радість. Цього мало для того, щоб виконати християнський обов'язок, тому що, люблячи їх, ми не стільки їм віддаємо, скільки від них отримуємо любов і вдячність, тому що вони нам завжди платять взаємно.

    Любов потрібно проявляти до тих людей, які, може бути, і не готові до того, що ми можемо по відношенню до них так вчинити. До тих, хто найбільше потребує цього моменту. І коли людина проявляє любов, коли вона її дарує, з нею починають відбуватися незвичайні речі. Коли ти комусь щось даруєш, не отримуєш, але віддаєш, твоє серце розширюється для того, щоб вмістити в себе радість благодаті Божої. Тому сказано: «Блаженніше давати, ніж брати» (Діян. 20:35).

    Коли ти приймаєш, ти відчуваєш вдячність до тієї людини, яка тобі чимось допомогла або щось тобі дала. А коли ти віддаєш, ти серце своє наповнюєш радістю любові і уподібнюєшся Самому Богу, а також святителю Миколаю та іншим угодникам Божим, які поступали так. І чим більше ми робимо добрих справ, тим більше радості з'являється в нашому житті. Радість відчуває не тільки та людина, для якої ми зробили добру справу - її відчувають наше серце і наша душа.

    Немає більш нудної і жахливішої картини, ніж людина, яка живе заради самого себе. Вона може бути і багатою, і знатною, у неї може бути слава. Але вона нещасна, тому що не може побачити життя в тій красі і глибині, які відкриваються серцю люблячому. В її серце не проникає благодать Божа, як крізь хмари не проникає сонячне світло. Для того щоб ця хмара розсіялася і засяяло світло, потрібно робити добро. Святитель Микола своїм прикладом показав, як це робити.

    Церква пам'ятає святителя Миколая не тільки за ті справи, які він здійснював у своєму земному житті, а й за вислухання наших молитов і прохань. Напевно, кожен із нас має свій досвід допомоги святителя Миколая, коли ми отримували відповідь на наші молитви.

Сьогоднішній день - не тільки для того, щоб прийти і подякувати святителю Миколаю, а й для того, щоб зробити якомога більше добрих справ - не для себе, а для когось іншого. Отримати саме від цього досвід радості, досвід життя в добрі й любові, який не закінчиться ні завтра, ні післязавтра, ні в наступні дні і місяці.

    Кожен із нас погодиться з тим, що саме цього нам сьогодні не вистачає - взаємних любові і довіри, поваги один до одного. Без любові наш світ перетворюється в страшне, моторошне місце, в якому є все, але немає найголовнішого. І тому питання про добрі справи, про взаємну любов один до одного - це не питання тимчасового захоплення. Любов пішла від нас. У нас ворожнеча, сварки, чвари, взаємні звинувачення і закиди, наклеп, осуд, заздрість і ненависть - тому що ми прогнали любов зі свого життя, перестали робити добрі справи.

    Ми перестали ставити любов на перше місце у своєму житті. І якщо ми не повернемо її назад в своє власне життя, в життя кожного із нас, ми залишимося в світі, в якому живуть ненависть, ворожнеча, наклепи, осудження і заздрість. Це страшний світ, в якому ні одній людині жити незатишно. Чи хочемо ми, щоб у такому світі жили наші діти і внуки? Чи хочемо ми, щоб вони після нас отримали розруху, ненависть і ворожнечу? Для того щоб цього не сталося, кожен із нас повинен у своєму житті на перше місце поставити заповіді Божі, добрі справи і пам'ятати, що ми відповідальні за те, щоб любов була в нашому житті. Від цього залежить і наше щастя, і щастя тих, хто буде жити після нас.

Саме тому ми так сумуємо за такими людьми, як святитель Миколай. Але якщо ми будемо просто шкодувати про те, що таких людей зараз немає, і самі не будемо нічого робити, щоб стати такими людьми, нічого ніколи не зміниться.

    Дай Бог, щоб це не сталося з нашим поколінням, щоб кожен із нас своїм життям приносив на цю землю частинку добра, від кожного із нас виходили любов і тепло, кожен зумів на цій землі зробити щось таке, щоб у серцях інших людей спалахнув вогник подяки.

Святитель Микола зумів це зробити. Кожен із нас, дасть Бог, теж зуміє. Для цього не треба ні добиратися морями, ні підніматися на гори, ні спускатися глибоко під землю, а потрібно просто трохи навчитися жити не для самого себе. Дай Бог, щоб це з нами сталося, щоб добро, любов і тепло ніколи не йшли з нашого життя. А святитель Миколай завжди буде для нас добрим прикладом, добрим помічником і молитовником про душу кожного із нас.

    Вітаю вас всіх зі святом!

о.Іоанн

Адміністратор
368

comments powered by HyperComments