Преображення Господнє

19 серпня, 2021 • 1 хвилина на читання

19 серпня християни православного віросповідання святкують Преображення Господнє. Преображення (грец. метаморфозіс) - означає «перетворення в інший вид», «зміна форми». Саме так називається одна з найважливіших подій євенгельської історії, які сталась незадовго до останньої Пасхи Іісуса Христа.

Історичний і богословський сенс цього важливого епізоду Священної історії зрозумілий. Згадаємо про те, що Ісуса Христа не лише простий народ, але навіть учні вважали насамперед всього земним царем-завойовником. І лжемесіанські ілюзії зберігались у апостолів навіть після Його Вознесіння, аж до П'ятидесятниці! Тому Господь привідкриває завізу майбутнього і являє Себе Сином Божим, владикою життя і смерті. Він заздалегідь запевняє учнів в тому, що близькі страждання - не поразка і ганьба, але перемога і слава, увінчана Воскресінням.

При цьому Христос вдається до правила суду, сформованому в Законі Моісея: «При словах двох свідків... станеться усяка справа» (Втор.19:15). Цим Він юридично спростовує безглузді звинування зі сторони книжників і фарисеїв про порушення ним єврейського законодавства. Закликаючи Собі у «свідки» самого законодавца Моісея і грізного пророка Іллю, - які говорять з Ним про Його «відхід» до смерті і Воскресіння, - Христос стверджує апостолів в тому, що Він діє згідно з Законом Моісея. Він надіється, що хоча б найближчі учні не впадуть потім у відчай, але стануть опорою усіх, хто буде мати сумніви. Таким являється сенс нинішнього свята.

На іконах свята Ісус обично предстає в ореолі «фаворського світла» – сяйва, що явилось апостолам. Зліва і справа від Нього – Ілля і Моісей, який тримає у руках «Скрижалі завіту» – дошки з каменя з десятьма найважливішими законами. У їх ногах - апостоли, лягли на обличчя та прикриваються руками від нестерпних променів світла.

Нехай допомагає нам Господь берегти віру в Спасителя світу, який преобразився на горі Фавор перед святими Своїми учнями, апостолами, але більш за все нехай допомагає нам сила Божа у тому, щоб продовжувати апостольське служіння, зберігаючи православну віру у своїх серцях, в нашому народі, і щоб жити нам відповідно заповідей Спасителя і у відповідності з тими передписаннями, що дарує нам Церква Христова, яка продовжує спасительну справу свого Вчителя і Господа — Ісуса Христа, який преобразився на горі Фавор.